Ga naar de hoofdinhoud

Geldzaken: 10 tips om altijd overzicht te houden

Geld speelt een rol in alle levensfasen van volwassenen. Zeker in tijden met veranderende prijzen, is het prettig om zicht te hebben op je geldzaken. In de tips op deze pagina lees je alles over grip op uitgaven, schulden, sparen en beleggen. Met handige tools om je geldzaken goed te regelen.

Tip 1: Regel geldzaken die horen bij 18 jaar worden

Als je 18 jaar en dus volwassen wordt, krijg je meer verantwoordelijkheden. Ook financieel. Vanaf dat moment ben je bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor de betaling van alles wat je koopt. En ook voor abonnementen en verzekeringen die je afsluit. Je moet ook zelf actie ondernemen voor de aanvraag van overheidsgeld, zoals studiefinanciering en toeslagen voor bijvoorbeeld je zorgverzekering. Kijk voor een overzicht van geldzaken om te regelen als je 18 jaar wordt op deze pagina.

Tip 2: Houd door inzicht grip op geldzaken

Iedereen boven 18 jaar heeft inkomsten nodig om te kunnen leven. De meeste mensen verdienen hun geld door werk, of ze ontvangen een uitkering of studiefinanciering. Tegenover je inkomsten staan uitgaven. Een goede verdeling tussen die twee voorkomt dat je iets niet kunt betalen. Inzicht in inkomsten en uitgaven is daarvoor een eerste eis. Hieronder lees je hoe je dat maakt.

Maak een overzicht en ga budgetteren

Financiële verplichtingen zoals het betalen van huur of hypotheek en de premie voor zorgverzekering zijn makkelijk op een rij te zetten. Kosten voor levensonderhoud, kleding, abonnementen, vervoer en andere zaken die je nodig hebt zijn ook in te schatten. Veel mensen willen ook nog geld opzij zetten voor later of een bepaald doel. Door je inkomsten en uitgaven in een overzicht te plaatsen kun je budgetteren en grip op je geld houden.

Gebruik beschikbare hulp

Er zijn handige hulpmiddelen beschikbaar waarmee je snel ziet hoe je er financieel voorstaat. Als je wil sparen voor een bepaald doel, is het ook aan te raden om voor jezelf na te gaan of en hoe dat haalbaar is. Met overzicht en vooruitdenken voorkom je problemen en gevoelens van stress over je financiële situatie. 

Maak jij je toch zorgen over je financiële situatie? Via deze pagina krijg je tips en uitleg voor het verminderen van geldzorgen.

Tip 3: Bekijk mogelijkheden om geld te besparen

In tijden waarin veel producten en diensten duurder worden, is besparen op uitgaven een goed plan. Naast het betalen van de vaste lasten wil je genoeg geld over houden voor andere zaken. Hiervoor bestaan heel veel ideeën en tips. Een voorbeeld: denk eraan om elk jaar je abonnementen na te kijken. Mogelijk kun je daarop besparen. Bekijk ook eens informatie van een organisatie als het Nibud. Deze organisatie deelt adviezen zodat mensen het hoofd boven water kunnen houden.

Besparen op energiekosten

De kosten voor energieverbruik zijn wereldwijd enorm gestegen. Daarom kijken veel particulieren, bedrijven en organisaties hoe ze het energieverbruik kunnen verminderen. Tips om daar zelf mee aan de slag te gaan vind je bijvoorbeeld hier. Ook is er veel informatie beschikbaar over energieprijzen en beschikbare hulp voor het betalen daarvan.

Tip 4 : Breng ook als student je geldzaken op orde

Als student aan een dagopleiding werk je meestal geen 40 uur in de week. Veel studenten ontvangen studiefinanciering. Daarnaast hebben veel studenten een bijbaan. Ook ouders helpen studerende kinderen vaak. Voor hen kan het verstandig zijn daar voorafgaand aan de studie rekening mee te houden. Dat voorkomt financiële verrassingen. Al met al moeten studenten vaak leven van een kleiner, samengesteld inkomen. Ook in die situatie is grip op je geldzaken mogelijk. Hieronder lees je hoe je dat aanpakt.

Vaste lasten

Ook als student heb je vaste lasten. Daarvan kun je een overzicht maken. Denk bijvoorbeeld hieraan:

  • Collegegeld
  • Overige studiekosten
  • Levensonderhoud
  • Abonnementen
  • Huur van je kamer
  • Zorgverzekering
  • Andere verzekeringen

Financiële ruimte

Natuurlijk wil je als student ook nog geld overhouden voor bijvoorbeeld kleding, contributie (voor sportclubs) en uitgaan. Budgetteren is daarom verstandig. Breng overzicht aan in je maandelijkse inkomsten en uitgaven zodat je weet wat voor ruimte je hebt. Maak ook doordachte keuzes voor bijvoorbeeld je verzekeringen. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt en zoveel mogelijk geld overhoudt voor andere zaken. 

Extra tip voor de lange termijn: Denk ook al eens na over de tijd na je studie. Dat maakt het straks misschien makkelijker financiële doelen te halen. 

Tip 5: Weet wat je schulden betekenen

Als je schulden hebt, moet je die terugbetalen. Daarvoor maak je afspraken met het bedrijf of de financiële organisaties waar je de schuld bent aangegaan. Het is verstandig om niet of weinig schulden op te bouwen. Hierdoor kom je niet in de problemen met terugbetalen.

Invloed studieschuld op geldzaken

Een deel van de mensen die studeren bouwt een studieschuld op om de studie te betalen. Voor het afbetalen van een studieschuld kent de overheid soepele regels. Toch heeft een studieschuld gevolgen voor je overige geldzaken, zoals ook elke andere lening dat heeft. Het is handig om jezelf daarover goed te informeren voordat je geld leent voor een studie. 

Hypotheek: de bekendste lening

Wanneer je een huis wil kopen, kan een bestaande schuld zoals een lening van invloed zijn op een af te sluiten hypotheek. Dat geldt ook voor een studieschuld. Meer daarover vind je hier. Een hypotheek voor een koophuis is ook een lening die dus leidt tot een schuld. Informeer wat het nemen van een hypotheek betekent voor jouw financiële situatie. Wil je meer weten over verschillende hypotheeksoorten, kijk dan bijvoorbeeld eens hier.

Zorgen over schulden? Er is hulp

Heb je moeite met betalingen door schulden en maak jij je daar zorgen over? Wacht dan niet en bespreek je zorgen met een hulpverlener.

Tip 6: Regel geldzaken met je partner

Ga je samenwonen met je partner in een huur- of koophuis? Dat is een prachtig moment in je leven. Ook is het een levensfase waarin sommige geldzaken veranderen.

Inkomsten, uitgaven, bezittingen, schulden

Of je nu gaat trouwen of samenwonen, waarschijnlijk brengen jullie beiden geld in voor het huishouden. Jullie gaan gezamenlijk kosten maken. Weten hoe je er samen voor staat, voorkomt verrassingen. Houd om te beginnen rekening met de volgende zaken:

  • De inkomsten van jullie samen
  • De spullen die van ieder zijn
  • Af te betalen schulden
  • Kosten voor wonen en levensonderhoud
  • Noodzakelijke verzekeringen
Samenlevingsvorm en financiële gevolgen

Als je samen een huishouden begint, kun je kiezen tussen verschillende samenlevingsvormen. Bekijk hier welke vorm voor jullie de beste is en wat de gevolgen van deze stap zijn voor je geldzaken. Bespreek alles goed met elkaar zodat beiden weten hoe jullie ervoor staan. Kom je betaalproblemen tegen en vind je geen uitweg? Blijf er niet mee rondlopen, je hoeft er niet alleen voor te staan.

Tip 7: Weet welke geldzaken veranderen als je uit elkaar gaat

Als je gelukkig samen bent, denk je niet aan uit elkaar gaan. Toch is het handig om erop voorbereid te zijn. Uit elkaar gaan heeft namelijk financiële gevolgen. De volgende financiële zaken moet je samen regelen als je uit elkaar gaat:

  • Nagaan wat is vastgelegd
  • Een beslissing nemen over de woonsituatie
  • Je pensioen checken
  • Je verzekering regelen
  • Een ouderschapsplan opstellen
  • Een financieel overzicht maken
  • Checken of je recht hebt op toeslagen en uitkeringen
  • Rekening houden met fiscale gevolgen
  • Jullie bezittingen en schulden verdelen

We kunnen ons goed voorstellen dat jullie hierbij wel wat hulp kunnen gebruiken. Daarom hebben we alles wat jullie moeten regelen mét praktische uitleg op een rijtje gezet. Deze tips met uitleg vind op onze pagina over goed voorbereid uit elkaar gaan.

Tip 8: Ben voorbereid op ontslag en je pensioen

Wanneer je een baan verliest, heeft dat gevolgen voor je geldzaken. Je ontvangt namelijk niet meer hetzelfde salaris. In de tussentijd lopen de maandelijkse kosten voor wonen en levensonderhoud vaak gewoon door. Het is daarom verstandig om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een ontslag. Bouw bijvoorbeeld alvast een financiële buffer op als je werk hebt. Daarmee kun je een korte periode na ontslag een vermindering van inkomen opvangen. Valt je baan weg, denk dan aan het regelen van de volgende zaken:

Zzp-verzekering

Als zzp’er of zelfstandige kun je soms opdrachten verliezen, maar je kunt niet worden ontslagen. Je hebt bij verlies van inkomsten dan ook geen recht op een ontslagvergoeding of een WW-uitkering. Heb je helemaal geen inkomsten meer, dan heb je mogelijk recht op een bijstandsuitkering. Voor verlies van werk en inkomsten door ziekte of arbeidsongeschiktheid zijn er verzekeringen die zzp’ers kunnen afsluiten.

Pensioenopbouw

Er komt een moment dat je wil stoppen met werken en met pensioen gaat. Ook dat heeft gevolgen voor je geldzaken. Je ontvangt geen salaris meer, maar AOW en mogelijk een pensioenuitkering. Op tijd beginnen met een goede pensioenregeling betekent dat je veel opbouwt. Dat geeft rust voor later. Vraag dus altijd naar je pensioenopbouw als je start in een nieuwe baan. Lees hier tips over wat jij kunt doen om ook na je pensioen genoeg geld te hebben. 

Tip 9: Ga slim om met sparen of beleggen

Als je elke maand wat geld overhoudt, is sparen of beleggen een goed idee. Zo bouw je geld op voor later of voor een bepaald doel. Wel is het belangrijk dat je ook spaart of belegt op een manier die past bij jouw financiële situatie. En bij de doelen die je wil bereiken. Bekijk om te beginnen eens welke mogelijkheden er zijn voor sparen of beleggen. En informeer jezelf bijvoorbeeld via voorbeelden en tips van experts en mensen met ervaring. Of maak een afspraak met een adviseur. Stel uiteindelijk je doel en maak een plan om het te bereiken.

Tip 10: Check handige tools voor je geldzaken

Er zijn veel handige en gratis middelen beschikbaar om grip te houden op je geldzaken en geld te besparen. Zo kun je voor een test van jouw financiële situatie hier aan de slag. Wil je berekeningen maken voor meerdere onderwerpen over geldzaken, kijk dan bijvoorbeeld eens op deze pagina.

Over a.s.r.

a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!

Nog meer tips over geldzaken

Meer weten over geldzaken? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten en doe inspiratie op!

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }