Ga naar de hoofdinhoud
Home Duurzaam leven: wat kan ik doen?
Oud huis met zonnepanelen | DIt is de tijd van doen | a.s.r.

Duurzaam leven: wat kan ik doen?

09 juni 2020

Nederland wordt steeds duurzamer: we repareren, herstellen en compenseren wat af met zijn allen. Toch zijn er nog veel Nederlanders die wel weten dat ze iets moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan, maar alleen niet weten hoe. a.s.r. zet graag duurzame initiatieven in het zonnetje. 'Iedereen doet wat' is er zo één, een campagne gestart door de Rijksoverheid. 'Iedereen doet wat' geeft Nederlanders handvatten om zelf duurzame maatregelen te nemen. Dus wat kan jij doen? Wij geven je vast een zetje. 

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam Wonen
Duurzame energie in huis

Energie besparen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee. In jouw huis is waarschijnlijk ook letterlijk en figuurlijk winst te behalen. Zo kan je je eigen energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Of energie vasthouden door je huis beter te isoleren. Ook kan je kiezen voor het verduurzamen van je elektrische apparaten. Een aantal mogelijkheden waardoor jij duurzamer kan wonen, zijn:

  • Ledlampen: vervang je gloei- en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen besparen energie en geven evenveel licht. Ze zijn maar liefst 85% zuiniger dan gloeilampen!
  • Tochtbestrijding: in huizen zitten vaak een heleboel kieren en naden die je makkelijk kunt dichten met tochtstrips. Een simpele manier om energie te besparen dus!
  • Radiatorfolie: door deze dunne folie achter de radiator tegen de muur te plakken, ontsnapt er minder warmte naar buiten. Het bespaart je al snel 30 euro per jaar.
  • Elektrische apparaten: laat elektrische apparaten niet onnodig aan staan. Zet ze ook liever echt uit dan op stand-by. Trek de stekker eruit! Ga je een nieuw apparaat kopen? Let dan op het energielabel.
  • Spaardouche: ga voor een waterbesparende douchekop. Dat scheelt geld én energie. En het doucht even lekker.

Op de site van Iedereen doet wat vind je nog meer interessante ideeën om je huis te verduurzamen.

Koop duurzame producten

Wat staat er op jouw boodschappenlijst? Ook dat heeft invloed op het klimaat. Je kan duurzaam leven door bewuste keuzes te maken in de supermarkt. Voor veel mensen is het ‘vergroenen’ van hun eetpatroon dan ook de meest logische eerste stap. Zo kiezen Nederlanders ervoor om biologische en ecologische producten te kopen, of zelfs veganistisch te worden. En wat dacht je ervan om vooral lokale producten te kiezen? Dat scheelt een hoop transport. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het tegengaan van voedselverspilling. Milieubewust omgaan met voedsel kan onder andere ook door te letten op:

  • Voedselverspilling: per persoon kun je ruim 34 kilo aan eten besparen door een eetplanning of een boodschappenlijst te maken. Ook kun je restjes opmaken door het houden van een tapasavond of het maken van een kliekjesmaaltijd. Let er ook op dat je eten niet meteen weggooit als de THT-houdbaarheidsdatum is verstreken. 
  • Noten en peulvruchten: de productie van noten en peulvruchten kost minder grondstoffen en zorgt voor minder CO2-uitstoot dan vlees. Daardoor zijn ze beter voor het klimaat. Kies er dus vaker voor om je maaltijd op te leuken met deze bron van plantaardige eiwitten in plaats van vlees.
  • Groente- en fruitkeuze: de keuze aan groente en fruit in de supermarkt is reuze, maar niet elke optie is even duurzaam. De CO2-uitstoot verschilt per soort door het proces van verbouwen, verpakken en vervoeren. Zo is een product minder duurzaam als het in een kas is verbouwd, veel water verbruikt of een grote afstand heeft afgelegd. Houd rekening met de seizoenen en de milieulabels voor groente en fruit.
Ga voor duurzaam reizen

Een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door reizen. Nou ja, voor corona dan natuurlijk. En ook al hebben we nu allemaal het verschil ervaren, toch zal het ook in de toekomst lastig worden om dit onderdeel aan te pakken. Zeker nu we allemaal wel weer erop uit willen gaan. Wat je wel kan doen? Nou, dit:

  • Fietsen: 60% van het woon-werkverkeer bevindt zich binnen een straal van 15 kilometer. De kans is dus groot dat als je weer naar kantoor gaat jij ook gewoon met de fiets kan, in plaats van met de auto of het OV. Fietsen is goed voor het klimaat, gezond én efficiënt. Win-win-win!
  • Elektrische auto’s: een elektrische auto is het vervoer van de toekomst. Het bespaart geld en het draagt bij aan een schonere lucht. Een elektrische auto aanschaffen kan een grote investering zijn. Kijk dan eens naar de mogelijkheden om een auto te leasen of te delen. 
  • Bandenspanning: pomp elke twee maanden je autobanden op. Zo rijd je veiliger, zuiniger, schoner én stiller! Je bespaart er ook geld mee, want je verbruikt minder brandstof en je verkleint de kans op een klapband. 
  • Compenseren: maak je een langere reis en stap je daarvoor in het vliegtuig? Probeer dan jouw CO2-uitstoot te compenseren. Dat kan door bomen te planten. Bomen zijn namelijk hét middel tegen klimaatverandering. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor elke vlucht die je boekt twee bomen plant. Zo doe jij ook iets!
Consuminderen

Ten slotte kun jij duurzamer leven door te consuminderen. Minder consumeren dus. Dat kan je bijvoorbeeld doen door kapotte spullen te repareren voordat je iets nieuws koopt, of te shoppen bij tweedehandswinkels. Hieronder geven we je meer uitleg over het hergebruiken van producten. Goedkoper voor jou én beter voor het klimaat.

  • Repareren en onderhouden: door spullen goed te onderhouden of te repareren, verminder je de aankoop van nieuwe spullen. En daardoor ook de aanmaak van die producten. Dat bespaart jou geld, en de wereld grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het ontkalken van je waterkoker of het opfrissen van houten meubels met een lichte schuurbeurt en houtlak. Dit kan iedereen, zelfs met twee linkerhanden. Je kan ook een zogenaamd Repair Café bezoeken. Dan fixen zij het voor je.
  • Tweedehands: door tweedehands spullen te kopen geef je minder geld uit. Naast een tweedehands auto of fiets, kunnen ook een heleboel andere spullen een tweede ronde mee. Omdat er dan niks nieuws gemaakt wordt, help je het verminderen van CO2-uitstoot. Kijk ook eens of er misschien een vintagemarkt bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Daar scoor je de leukste dingen!
  • Verkopen, weggeven, ruilen en (uit)lenen: het lijkt voor de hand liggend, maar je kan meer doen met de spullen die je niet meer gebruikt! Je kunt ze verkopen, weggeven, ruilen of uitlenen. Ook kan je natuurlijk zelf spullen van iemand anders overkopen of lenen. Zo doe je niet alleen iets voor een ander, maar gooi je zelf ook geen geld weg.

Tip! Op de website van 'Iedereen doet wat' is een testje te vinden waarmee jij kan testen wat je kan doen om te verduurzamen

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen

Annebel Wouters

Meer verhalen over Duurzaam herstel

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }